biff stroganoff

källa: itrim kokbok

valborg

Slutade kl tre, hade då köpt en skohylla som jag klämt in i bilen. Hämtade Jenny på tåget, handlade som många andra, hämtade Lakko på Granberg, lämnade lite mat mm till svärmor...Jenny tog ett bad för hon var nedkyld efter friluftsdag i Gävle (var ca två grader när vi åkte hem). Började med mat - biff stroganoff, och en vitkålssallad - med persika denna gång. Sitter ner och pustar lite nu innan jag dukar, eftersom l-å jobbar kväll men började tidigare så kommer han hem snart

Enkel grönskassoppa

1 förp rotsaksmix
buljongtärningar
vatten
1 burk creme fraiche chili och paprika
 
  • Koka grönsakerna mjuka i buljong
  • Mixa till slät konsistens
  • Blanda i creme fraiche, späd ev med vatten
  • Salt och peppar om det behövs
Serveras med (gott bröd) och protein
Tips! ha i pasta och köttfärs?
Källa: http://brattskan.bloggplatsen.se/

Söndagens aktiviteter


frukost!

Keso och frukt

Måndag...

Mycket inför nämnden, var ju tjänstemanna idag och jag hade två ärenden.
Sen iväg till Itrimmöte - och jag har klarat min målvikt nu! Men vill ner några kilon till...
Sen blev det sh´bam och MBT, Core var inställt, Var helt slut när vi skulle hem så Jenny fick köra...
Har även bokat en föreläsning för Jenny och mig på söndag, och Jenny ska även på en workshopsträning. Någon idol till Jenny håller i det hela... ;)

söndag, och lika mycket sol...

Härligt, laddar batterierna!började iallafall dagen med att göra två sallader: vitkålssallad med physalis, och en sallad med mango, avokado och cocktailtomater, den sistnämda var jättegod!
Solade sen i någon timme innan det var dags att åka på löpträning på Långnäs... ja ja, överlevde! Handlade lite, solade lite till och sen blev det mat, kyckling som grillades och salladerna. Nu är kl halv sex och jag känner mig ganska nöjd med dagen, kan nog ta att det blir kallare och regn:-(
 
 

Lördagen

Lördagen bestod av hundpromenad, inkastning av ved, en tur till Bollnäs där Jenny fick ett par sulor till skorna gjutna och sen skjuts till Karma. Under tiden åkte jag till Rusta och handlade lite. Sen handlade vi mat.
SOLADE! och väntade på L-Å som jobbade hela dagen...
Sen fajitas och inte så mycket mer...
 

frukost

kvarg, mjölk, hallon och blåbär

Morgonmusli

Muslin räknas som en knytnäve, motsvarande ris och pasta mm
ca 15 port
5 dl rågflingor
5 dl havregryn
1 dl kokosflingor
ca 1 dl valnötter
1 dl solrosfrön
2 dl vatten
3/4 dl neutral olja
3 msk flytande honung
1 tsk salt
 - Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt i en stor bunke. Bred ut på en ugnsplåt.
 - Rosta ca 25 minuter. Rör några gånger under tiden. Passa så att det int blir bränt.
 - Ta ut och låt svalna. Tillsätt ev russin eller annan torkad frukt.
Tips: Istället för solrosfrön och valnötter kan du ta grovhackad mandel, pumpakärnor eller linfrö

Frukost

Anna på Itrim tyckte att det var dags att jag började äta två mål (riktig) mat, och tror det blir lämpligast med att lägga till frukosten, men vad äter man då?...
 
Enligt Itrims faktabok:
 - Yoghurt med musli och bär
En handflata, 1½-2½dl, naturell yoghurt eller fil, en knytnäve osötad basmusli och en knytnäve frukt eller bär
 - Havregrynsgröt och ägg
Koka gröt på fiberhavregryn. Lägg upp en knytnäve gröt, toppa med ett rivet äpple och kanel. Servera med lättmjölk och ett kokt ägg
 - Äggröra med basilika och grapefrukt
Vispa ihop två hela ägg och två äggvitor med fyra msk minimjölk och en tsk basilika.Stek äggröran och tärna ner en tomat. Servera med en kopp te, en mandarin och en grapefrukt
- Skinkomelett med sallad
Vispa ihop ett ägg med två äggvitor med två-tre msk minimjölk. Stek och skär ner två skivor mager skinka. Servera med en sallad på ett päron, två morötter, en tomat, skivad gurka och sallad.
 - Sportfrukost på makrill
En burk makrill på tre skivor knäckebröd, Wasa Sport. Till detta ett äpple och två morötter. Njut ihop med en kopp te/kaffe.
 - Frukt- och bärdrink
Blanda en dl minimjölk (eller yoghurt 0,5 %), en dl kesella (1%) och två knytnävar frukt/bär i en mixer. Mixa och servera
 
Enligt Itrims kokbok:
 - Yoghurtgröt
1 dl fiberhavregryn eller osötad musli blandas med 2 dl yoghurt naturell och ½ msk honung, eller 2 dl vanilj- eller honungsyoghurt(lätt) i ett högt glas eller liten skål. Låt stå i kylen några timmar. Toppa med frukt eller bär.
 - Keso och frukt
2 dl keso och tre knytnävar frukt. Tips: Strö över lite kanel och några krossade valnötter.
 
 

Mix & Go

Köpte en sådan här när Jenny funderade på att flytta till Gävle, men när hon inte gjorde det blev den bara kvar... Men eftersom hon dricker så mycket shakes så fick hon den ändå.
Läser en blogg där bloggägaren lovordar den.
 
 

middagen igår

hamburgare med ugnsrostade grönsaker, gott!

Fuskpizza!

576 kcal
Ingredienser
■1/4 bit gul lök
■2 st champinjoner
■2 msk tomatpuré
■2 tortillabröd (80 g)
■4 skivor rökt skinka, 3 % (60 g)
■1 dl riven ost, 17 %
■1 apelsin (125 g)
■2 dl strimlad vitkål (70 g)
■1 tsk kallpressad rapsolja
■1 tsk äppelcidervinäger
■ salt och peppar

1.Sätt ugnen på 175 grader. Skiva lök och champinjoner.
2.Bred tomatpuré på tortillabröd. Sprid sedan ut ost, lök, strimlad skinka och champinjoner ovanpå.
3.Sätt in i ugnen cirka 5-10 minuter.
4.Skär bort apelsinskalet. Skär i små klyftor.
5.Blanda strimlad vitkål med olja, vinäger och apelsin. Salta och peppra.
6.Servera pizzorna med vitkålssallad.
Källa

snart dags!




IKEA

Det jag handlade på IKEA, inte så mycket...
Gosa Hassel kudde, härlig, sov hela natten! Billig och bra
Matlåda i glas, Förtrolig, köpte två st
Och köpte även en tillbringare i plast med lock, bra på sommaren
 
 

Åter till verkligheten...

Slut på påsken, och det är väl tur det, har fuskat med att äta godis i helgen... Men maten tror jag har fungerat ganska bra, förrutom att det är svårt med tiderna när det är helg och Linda skulle träffa folk och göra så mycket...
Men nu kör vi i gen!
Gårdagen blev en mjukstart på jobbet. Jenny har ju haft sitt påsklov, men hon hade kortdag igår, så då tog jag ledigt på em och så tog jag med Carina och Saga, som har påsklov nu, till Valbo där Jenny mötte upp.
Strosade i lite affärer, jag handlade dock endast på IKEA, men en rolig och solig dag. När vi åkte hem lämnade vi av Saga på Granberg, Jenny på Karma, och så följde jag med Carina in en timme medans Jenny tränade.

Lax med citrondoftande sparris

Grön sparris, färsk 250 gram

Kallrökt lax, 200 gram

Blandsallad

Dressing

Olivolja (gärna nötig smak), 1 msk

Citronsaft, färskpressad, 0,5 msk

Salt och svartpeppar

Gräslök, finhackad

 

Koka grön sparris i saltat vatten ca 5 minuter. Låt den svalna och rinna av på papper.

Linda in 2-3 sparrisar i varje laxskiva och lägg på ett serveringsfat eller uppdelat på tallrikar.

Blanda dressingen och skeda den över sparrisen.


Rostad rödbetssallad

Rödbetor 0,5 kg

Olivolja 1 msk

Mager ost, getost eller mozzarella, 75 gram

Mangoldskott, 30 gram

Pistagenötter, 1 msk

Flingsalt

svartpeppar, nymalen efter smak

Börja med att skära rödbetor i klyftor, sätt på ugnen på 250 grader. Lägg rödbetor på ungfast fat och häll över olja, salta och peppra, rosta dem i ca 30 minuter. Servera rödbetorna på ett vackert fat och fördela ost och nötter på salladen.


kalabalik på backen

påskdagen slutade inte så bra för Kjell och Maja, stallägarna. när hästarna skulle tas in slet sig nordsvensken, så Kjell for ikull, vilket resulterade i en bruten axel. även Maja skadades med skrubbsår här och där

påskdagen

Linda och Jenny åkte till kilafors och tittade på när en kompis till Linda red, sen när dom kom hem firade vi Linda i efterskott.

annandag påsk

det blev en promenad ner till sjön innan Linda åkte hem - och vilket väder det blev denna dag! 18 grader minst, och nästan vindstilla!  

sommar!

ny bakgrundsbild på mobilen!



påsklunch

tillslut blev det påsklunch! sill, ägg, lax och kalkon åt jag, och till det tomat, avokado och - just det, blomkålsmos...

dimma

igår regnade det eller var allmänt grått hela dagen, men idag blir det nog bättre! dimma men sol i morse


gott!

fruktsalladen, med keso!

påsk

påskäggen ser konstiga ut iår...


fredagen

Långfredag, och lång var/är den. började med att Jenny och Johan åkte med farmor på stan - Johan for vidare till Gävle och Jenny tränade på karma. Gjorde chokladbollar innan jag hämtade Jenny. Linda hade åkt till Anna, men ville åka till Gävle och hästtävlingar, så hem och äta lunch, och sen for vi. Först till GRS och regionala/nationella hopptävlingar, och sen till Högbo och regionala/nationella dressyrtävlingar - båda hästtävlingar. Kom hem ca halv sju då det blev middag, nu blir det snart 'lets dance' och fruktsallad - och det blir min mat idag :-D
 

torsdagen

Skärtorsdag - och jag var ledig/sjuk. Linda och Jenny kom ju hem vid halv tio kvällen innan, så det blev lite prat innan alla trötta gick och la sig. Torsdag, och l-å och Johan åkte och jobbade, Linda åkte till kompisar, och jag skjutsade Jenny till karma och åkte till Carina. Vi började med en promenad ner på stan, sen kaffe och lunch = en bar. Även Sanna, som sen skulle jobba, kom en sväng. Efter middagen bakade Linda lite, jag gjorde 'lillans sill', och Jenny tog bussen till karma.

Påskmat?


En lagom tallrik enligt Handfast-minus dvs en måltid enligt varierat:

Alternativ 1

- 3 bitar sill

- 2 ägghalvor

- 1 laxrulle

- 1 knytnäve med rostad rödbetssallad

- 1 knytnäve med grönsallad och gurka

Alternativ 2

- 2 ägghalvor

- Kyckling eller lamm

- En knytnäve med bönsallad

- Grönsallad med tomat och gurka


Glad påsk!

 

Janssons frestelse med sötpotatis

Du behöver:
5 sötpotatisar
1 gul lök
1 burk ansjovis
1 burk kokosmjölk
Havssalt
Vitlökspulver
Peppar
2 dl Mandelmjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva sötpotatisen och hacka löken.
Varva sötpotatis, lök och ansjovis i en ugnsform. Blanda ihop kokosmjölk med havssalt, vitlökspulver och peppar. Häll över potatisen. Blanda mandelmjöl med havssalt och peppar och strö över. Grädda i ugnen ca 25-30 min.
Källa
Blev jätteglad när jag hittade detta receptet!

Förkylt...

Snorar och snörvlar på jobbet, så inser att eftersom vi får sluta vid ett i morgon, och jag ändå ska vara på Karma vid 12 för hälsouppföljning, så tar jag nog ledigt hela morgondagen - skönt!
 

currysill

1 förp 5-minuterssill
1 stort syrligt äpple
1/2 liten rödlök
2 dl creme fraiche
1 msk curry
1 krm salt
Låt sillen rinna av. Skär den i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Skala och hacka löken.
Vänd ner äpple, rödlök, curry och salt i creme fraichen. Vänd ner sillbitarna.
Källa: boken 'fira med itrim'

Sötpotatis vs vanlig potatis

Har du inte testat sötpotatis förut kan nybörjartipset vara sötpotatisklyftor med fetaostdip. Dietisten tipsar om nyttan av att äta sötpotatis och listar sina favoritrecept med den orange knölen.

 Sötpotatis ska egentligen inte jämföras med vanlig potatis eftersom det inte är någon potatis. Den är fullproppad med antioxidanter vilket gör den till ett bättre val jämfört med vanlig potatis. Den är rik på vitamin E, C och betakaroten och mineraler som järn, koppar, kalium och folat.

Antioxidanterna skyddar mot fria radikaler som skadar våra celler. Sötpotatisen är även ett livsmedel som fungerar antiinflammatoriskt vilket ger skydd mot många vällevnadssjukdomar.

Sötpotatis är rik på kolhydrater men hur mycket de påverkar blodsockret beror på hur du tillagar den. Kokt med skal ger ett lägre GI-värde medan blodsockerpåverkan är mycket högre om den bakas i ugn.

Kopierat från Tasteline, där även recept finns


Karma hela kvällen

Bokade om de två passen som jag avbokat, och gjorde konditionstest med, så det blev en lång kväll...
 

Galna trafikregler...

- Det är olagligt att köra bil med en gorilla i baksätet i Massachusetts.
- Det är olagligt att spänna fast husdjur på biltak i Alaska.
- Det är obligatoriskt att titta under bilen innan du kör i väg i Danmark.
- Du måste betala för parkeringen i Florida – när du ställer en elefant på parkeringsplatsen.
- Det är olagligt att få slut på bensin på tyska autobahn.
källa


Rotfruktsgratäng med kassler

4 port

Ingredienser

500 g rotfrukter (potatis, kålrot, rotselleri och palsternacka)
1 msk olja
2 st ägg
0.70 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
0.75 dl riven ost


400 g kassler
1 st stor morot
1 st rödlök
1 st tomat
1 tsk paprikakrydda
1 tsk oregano
  Salt och peppar

Gör så här
1 Riv alla rotfrukter, blanda med ägg, salt, olja och peppar.
2 Lägg upp i en stor, smord form.
3 Strö på lite ost och gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.


4 Hacka rödlök, riv moroten och skär kasslern i små kuber.
5 Hacka även tomaten och blanda sedan ihop allt med paprikakrydda samt salt och peppar.

Ska testa att ha ansjovis i, blir då en Jansons frestelse istället...

Källa

 


karma

hade bokat två pass ikväll, men avbokade dom när jag fortfarande inte känner mig helt frisk, tråkigt. men har itrimmöte iallafall

Lakko 4 år!

Bild från 2års-kalaset...

Vardagsbiffar

2 port
200 g nötfärs
1 lök
1 morot
3 msk lätt creme fraiche
2 tsk dijonsenap
 
Ska la och finhacka löken. Riv moroten. Blanda färsen med lök och morot, senap, kryddor och creme fraiche.
Forma biffar och stek ca fyra minuter på varje sida.
Servera med grönsaksmos och sallad 
Källa: Itrims kokbok

middag!

grillad fläskkotlett med coleslaw och rotfrukter i ugn - det blev jättegott!

altanen <3

nu går det att äta ute!




söndagen

söndagen började bra, men blev blåsigt och inte lika fint sen.
blev en skogspromenad, hade jag vetat att det var så mycket uppåt hade jag nog inte följt med, mådde inte så bra med feber i kroppen.




helgen

gjorde inte så mycket igår. när alla var vakna städade jag Jennys rum, både dammsög och torkade golv. tittade även på (DVD) första delen av Harry potter och dödsrelikerna. tänkte se andra delen nu innan de andra vaknar. har ju läst boken men inte sett filmerna.
börjar nog bli sjuk med, lite feber men inget mer, så då passar det att ta det lugnt.
ska nog städa altanen idag så att man kan sitta där i påsk, solen skiner så idag blir det nog en fin dag och kanske invigning av altanen för i år!


Coleslaw enligt Itrim

1 port?
1 klyfta vitkål
1 litet äpple
1 morot
1 tsk majonnäs
2 tsk fr senap
½ dl lätt creme fraiche
salt och peppar
 
Strimla vitkål, skala och riv moroten, riv äpplet.
Blanda majonnäs, creme fraiche, senap och kryddor.
Vänd ihop allt och låt stå till sig ett tag innan servering.
Källa: Itrims kokbok

Ugnsbakade rotgrönsaker

 
Källa: "Mat som det är någon mening med"

ny bikini

nu vill jag ha mycket sol på semestern, och även en utlandsresa ;-)


äntligen helg!

låg kvar i sängen ändå till klockan åtta, men har sovit och varit vaken om vart annat - drömt mycket konstigt...
tvättar för att hänga ut nu, ska väl plocka med saker (som vanligt) men ta kaffe ute i solen sen ;-)
njuter av helgen med andra ord!

Varma örtmarinerade grönsaker

Källa: Boken "Mat som det är någon mening med"

Itrims tonfisksås

2 port.
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta...
1/2 tsk paprikapulver
1 tetra krossade tomater (500 g)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk tonfisk i vatten
1 msk kapris
rejält med nymald svartpeppar
lättkokt broccoli till servering
smörgåskrasse till garnering

1. Skala och hacka lök och vitlök. Låt fräsa i olja i en stekpanna. Tillsätt paprikapulver.
2. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningen och låt puttra en stund. Låt tonfisken rinna av och tillsätt den samt kapris. Smaka av med rejält med svartpeppar direkt ur kvarnen och garnera med smörgåskrasse.
Källa
 

'mat som det är någon mening med'



letade och hittade boken på biblioteket, med recept från Alftaköket
iallafall grönsaksrecepten är användbara.

Tonfiskröra med sallad

2 port
Tonfiskröra
1 burk tonfisk i vatten
2 msk creme fraiche eller kvarg
2 msk majonäs
1 stor finhackad tomat - behåll bara köttet.
1/2 finhackad rödlök
Salt
Svartpeppar
Rör ihop allt och lägg på salladsbädd

Garnera med
2 ägg - delade på 4
8 skivade rädisor

Snabbt och enkelt.
Källa

nya somriga skor!

blir glad av mina nya skor!


Fredag

Imorse var det iallafall inte minusgrader när man åkte till jobbet, men grått och tråkigt är det.
Härligt med helg, det behövs, längtar till nästa helg som är påsk med flera lediga dagar! Skulle behöva bara vara, har sån träningsvärk och är så trött - vill ha sol!
Carin åker till värmen idag, härligt - inte nå avundsjuk... Jenny åker ner till Linda och har påsklov där, sen åker hon hem med Linda till påsk.
 

Viktminskning med handflatemetoden

Kopierat från Itrims hemsida

När du följer Itrims Handflatemetod äter du enligt matsedeln Handfast-minus när du vill gå ner i vikt.

För att gå ner i vikt behöver du göra av med mer energi än du stoppar i dig. När du äter enligt Handfast-minus kommer de kolhydrater du äter från mindre energitäta kolhydratkällor som grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Däremot undviker du mer energitäta kolhydratkällor som ris, pasta, potatis, bröd och gryn. Du utesluter även tillsatt socker som finns i till exempel godis, kakor och saft. Genom att en stor del av energin du får i dig kommer från proteinkällor, samt att du väljer fiberrika grönsaker, får du en bra mättnadskänsla.

Du bör äta fyra måltider jämnt fördelade under dagen: frukost, lunch, mellanmål och middag. En lagom portion till frukost, lunch och middag, när du äter enligt Handfast-minus, består av en handflata av någon av proteinkällorna fisk, fågel, kött, ägg eller något vegetariskt alternativ samt tre knytnävar av de mindre energitäta kolhydratkällorna grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Till mellanmål halverar du mängden, dvs. en halv handflata protein och en och en halv knytnäve grönsaker, frukt eller bär. Du bör dricka ca 1–1,5 liter vatten per dag.

Så mängdbedömer du en måltid enligt Handfast-minus

Frukost, lunch och middag:
Protein: En handflata av proteinkällorna fisk, fågel, kött, ägg eller vegetariskt alternativ.
Mindre energitäta kolhydratkällor: Tre knytnävar av grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär.

Mellanmål:
Protein: En halv handflata av proteinkällorna fisk, fågel, kött, ägg eller vegetariskt alternativ.
Mindre energitäta kolhydratkällor: En och en halv knytnäve grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär.

Tänk på att minst hälften av knytnävarna under en dag bör komma från rotfrukter och/eller grönsaker.

(Jag äter ju et mål enligt handfast-minus och resten måltidsersättning)


Mat!

Idag har det gått 12 veckor sen jag började äta matersättning, så nu är det premiär för mat!
Gjorde ett antal matlådor igår: Torsk med blomkålsmos, kött med blomkålsmos, och en med köttfärssås - och till den räckte inte blomkålsmoset...
Så idag är matväskan packad för första gången sen i januari!
 

Blodgivning

Hade tänkt att träna i morse, men det blev inte så, åkte och jobbade istället. Sen strax efter åtta hade jag tid för blodgivning, och hade tills dess druckit ca en liter, men det var svårstucket ändå. Nu efteråt känner jag mig inte så pigg (hade lägre blodtryck än vanligt), drack där två glas med jouice, och har druckit kaffe här på jobbet, men behöver nog lite mat...

onsdagkväll

Åkte och tränade på Karma efter jobbet, första gången på Kettlebell... Och hua vilken träningsvärka jag har nu! Tog självklart den lättaste, sex kg, men även det var för mycket ibland, speciellt på slutet... Men det är ju inte bara att lyfta, hoppade och studsade en hel del så det är benen jag känner av mest...
Sen åkte jag till Carina, och hann ju inte träffas lika länge eftersom jag var senare än vanligt dit, och skulle hämta Jenny som också tog några pass på Karma. Men vi hinner ju träffas lite iallafall!
 

trött

arbetsdag, sen premiär på kettlebell...
linkade sen in till Carina och tillbringade kvällen där, innan det var dags att hämta Jenny på karma.

Grönsaksmos

2 port
½ blomkålshuvud
1 broccoli
1 liten knippa gräslök
3 msk lätt creme fraiche
salt, peppar
 
Koka blomkål och broccoli i små buketter tills de är mjuka.
Häll av spadet, men spara lite.
Mixa grönsakerna och späd med kokspadet till fast konsistens.
Hacka gräslöken.
Rör ned creme fraichen och gräslök och smaka av med ca 1 tsk salt och 2 krm peppar

Parmalindad lax

2 port
300 g skinnfria laxfilébitar
5–10 färska salviablad (eller 1 tsk torkad)…
1 dl riven färsk parmesan
4 skivor parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka)
salt
peppar
 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Gör ett snitt i laxbiten och fyll filén med salviablad, riven parmesan, salt och peppar. Linda två skivor skinka runt varje filé och fäst med en tandpetare.

3. Tillaga i ugnen i 10–15 minuter.

4. Gör under tiden i ordning blomkålsmoset, eller något annat

Servera med en god grönsallad!

Källa: Itrim


Blomkålsmos

2 port
1 litet blomkålshuvud
grönsaksbuljong
1/2 dl lätt crème fraiche
salt vitpeppar

Skär blomkålen i mindre bitar, koka bitarna mjuka i så mycket buljong att det täcker. Mixa blomkålen med lite av buljongen. Rör i crème fraîche. Smaka av med salt och vitpeppar.

Källa: Itrim


Matsedelsförslag

EM
Måndag - Fisk - Torsk
Tisdag -  Korv och makaroner
Onsdag - Kött i ugn
Torsdag - Köttfärs med pepparrot i ugn
Fredag - Pizza
Lördag - Kyckling - Grillad kyckling
Söndag - Kött - Fläskfilé
 
FM
Måndag - Fisk - Lax
Tisdag - Spagetti och köttfärssås/ chili con carne
Onsdag - Kött - Lövbit
Torsdag - Frukostkorv eller liknande
Fredag - Fajitas
Lördag - Lasagne
Söndag - Kött - Älgstek
 
EM
Måndag - (Fisk) - Korvstroganoff
Tisdag - Makarongryta
Onsdag - Kött - Kött i stekpåse
Torsdag - Köttbullar/biffar/köttfärslimpa
Fredag - Wok
Lördag - Kyckling - Kyckling med indisk krydda
Söndag - Kött - Köttgryta/kalops
 
FM
Måndag - Fisk - Rödspätta e dyl
Tisdag - Pasta med tonfisksås
Onsdag - Kött - Schnitzel
Torsdag - Hamburgare/lövbit av färs
Fredag - Tacos
Lördag - Kyckling - Kycklingfiléer
Söndag - Kött - Fläskkotletter
 
Lunchförslag på helgen:
Soppa
Gryta
Grillad korv
Pannkakor (protein eller någon annan sort)
Laxbitar
Pasta- eller quinoasallad med kyckling eller tonfisk e dyl
Kycklingsallad
Kålpudding
 
Gör kanske en ny matsedel när jag börjat äta mer mat. Men till denna ska det serveras grönsaker: sallader, eller rotsaker i ugn mm

Ännu tröttare...

Visst är det bra att träna! Men hädanefter tar jag nog en värktablett eller två efter passet när det är dags att sova!... La mig vid tio, mör och nöjd i kroppen, och vaknar första gången halv tolv med världens träningsvärk...
Efter tre har jag nog inte sovit någonting, förrens vid fem då jag börjar slumra och haft minst fyra konstiga drömmar...
Men blir ju trots allt starkare!
 
 

Trött...

Somnar nog gott ikväll, efter ett pass sha´bam, och ett pass med core

snö...

och så blev det vinter igen...


sol!

det har varit grått och ruggigt mest hela dagen, men nu när vi kommit hem efter att ha handlat och hämtat Johan så skiner solen och det är så härligt! passar på att njuta för imorgon ska det bara vara någon plusgrad och nederbörd...


Mat, mat, mat...

Känns som att det är väldigt mycket recept i bloggen nu, och inget av dom är ju prövat ;) Jag är inte hungrig, utan det går bra, men man tänker mycket på vad som är nyttigt mm nu, och vad man ska äta sen.
Nästa torsdag har det gått precis 12 veckor sedan jag började äta enligt Itrim, så då ska jag börja byta ut ett mål mat mot "vanlig" mat, det blir ju lämpligt till påsk att få äta och vara med då.
 

Kycklingrullader med äpple, purjo & dijonsenap

Ingredienser

1 förp. Guldfågelns Tunnskivade Kycklingfilé

1 purjolök

3-4 äpplen (gärna svenska med mycket smak)

dijonsenap

1 msk äppelcidervinäger

5 dl grädde

smör

salt & peppar

tandpetare (av trä)
Rostade rotgrönsaker:

8-10 palsternackor

8-10 morötter

2 rödlökar

3 msk god rapsolja

Salt och peppar

 

Gör såhär

Sätt ugnen på 225°C. Gör stavar av rotgrönsakerna och klyftor av rödlöken och lägg dem på en långpanna. Ringla över rapsoljan och salta och peppra. Rosta grönsakerna i ca 25 min.

Lägg ut kycklingskivorna på en stor skärbräda. Salta och peppra. Stryk en halv tsk dijonsenap på varje skiva. Riv 1-2 äpplen grovt och fördela på skivorna. Rulla ihop och fäst med en tandpetare. Dela resterande äpplen i tunna klyftor.

Skär purjon i 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i en rejäl klick smör.

Bryn rulladerna så att de får fin färg på alla sidor.

Lägg i äpple och purjolök och låt bryna med en minut.

Tillsätt vinägern, tillsätt grädden och låt puttra på medelvärme ca 5 min. Smaka av med senap, salt och peppar. Servera med ugnsrostade rotfrukter.

Källa


Grillad halloumi- och melonsallad, lunchförslag

4 portioner, ca 350 kcal

250 g halloumi

1 ask gula cocktailtomater

1 ask röda cocktailtomater

½ vattenmelon

0,75 dl olivolja

½ vitlöksklyfta, pressad

Salt och peppar

½ kruka basilika, hackad

Färsk mynta

Gör så här:

1. Skär melonen i trekantiga skivor. Hacka basilikan och skär halloumin i skivor. Grilla dem någon minut. Grilla även tomaterna snabbt på ett grillnät eller i en grillpanna.

2. Varva ost, melon och tomater på ett fat. Vispa ihop oljan med pressad vitlök, salt, peppar och hackad basilika. Tillsätt lite mynta om du gillar det. Häll dressingen över salladen och servera!

Källa


vårkänslor






shoppat

nu när dom börjat sälja 'Victorias body mist' på rusta på passade jag på, passar bra i necessären, träningsväskan och hemma. men skulle haft en rosa till necessären bara...

tvättar

tvättar sängkläder och handdukar i långa banor, och hänger ut på tork i blåsten ;-)


lite nyttigare

har ju börjat leta lite nyttigare alternativ


Todo-lista för helgen, kanske...

  • Fåtölj mm till BORAB, öppet: 1:a lörd varje mån (2:a lörd i juni och november) kl 10-14 eller i alla fall sortera saker som ska dit- det har blivit minst en sopsäck
  • Städa vardagsrummet, lägga ut matta och göra plats för liten gymbänk, mm - klart
  • Städa gästrummet och göra det "beboeligt" - klart
  • Byta ut tv:n i gästrummet?
  • Röja köket i stugan? Ta dit liten tv?
  • Bädda rent och tvätta sängkläder - klart
  • tvätta handdukar - klart
  • Fota lite saker? - nja, men fotat iallafall
  • mm

Bästa resp sämsta snabbmaten

Hittade en artikel i Aftonbladets Viktklubb, om vilken snabbmat som är bäst att äta, om man är sugen...
Gatukök: Gatukök och viktminskning rimmar illa, kompensera kalaset med extra motion
Hamburgare på magert kött utan dressing. Tunnbrödrulle utan fet dressing. Kebabkött, om det är gjort på magert kött. Falafel med mycket grönsaker. Mjölk och vatten. 
-  Pommes frites. Räksallad och andra kletiga röror. Friterad fisk med remouladsås. Korv. Köttbullar. Läsk. Rostad lök
Kinamat: I grunden är kinamat bra, men se upp med friterat
+ Biff med bambuskott. Kött i klara såser, om du låter oljan rinna av. Wokade grönsaker. Klara soppor. Ris och nudlar i lagom dos. Cashewnötter och pinjenötter innehåller bra fett, i lagom mängd.
-  Friterad mat. Fyra små rätter. Onödigt stor portion och mycket friterat. Jordnötssås.
Thaimat: Se upp med kokosmjölk, socker och fet jordnötssås, annars är det bara att köra.
+ Klara grytor med kött, kyckling eller tofu. Wokade grönsaker. Räkor. Fisk. Kyckling.
- Kokosmjölk, friterad mat och allt socker som strös över många rätter. Feta såser baserade på jordnötter. TIPS: Är maten oljig? Låt det droppa av, eller sug upp med en servett innan du äter. Det sparar många kalorier.
Sushi: Viktklubbs favorit
 Alla sushibitar. Misosoppa. Wasabi (pepparrotskräm). Nori (sjögräs).
- Lax är bra mat men fet, se till att testa andra fisksorter också.
Pizza: Pizza är egentligen inte så tokig mat. Men det är två saker som gör pizzan till en kaloribomb - osten och storleken.
+ Grönsaker, undvik dock oliver och avokado som hör till de fetare. Fråga efter mager skinka. Skaldjur. Inspirerat från Italien kommer ruccolasalladen på pizzan, nyttigt och gott. Sardiner inlagda i vatten.
- Välj inte extra ost, det finns ändå så det räcker och blir över. Bearnaisesås. Kebabkött. Köttfärs. Bacon. Sardiner i olja.
Källa

Mikaelas mugcake

40 g havregryn
2 äggvitor
1/2 banan
2 tsk kakao
2 msk mjölk
1 msk mjöl (Jag hade mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
(sen om man vill kan man ju söta den med 1 msk socker eller typ lite honung. Jag åt hallon till och tyckte det räckte )

så mixar man ihop allt och häller upp det i en mug och kör på högsta effekt i micron i typ 1-1.5 min

invigning

var på invigningen av Bollnäs bostäders nya passivhus vid Scandic idag, och tittade lite i en lägenhet och på utsikten.

Mugcace

Hittade några recept som kanske ska testas någon gång, annars är det bara att googla. Dessa känns relativt nyttiga...

Mug Cake Havre-hallon
En kaka som fungerar bra efter träning när många vill ha i sig lite kolhydrater och protein snabbt.

1 ägg
1/2 banan
drygt 1 dl havregryn
4-5 hallon
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kokosfett eller smör

Vispa/mosa ihop eller mixa ihop ägg, banan och havregrynen + bakpulvret
Häll blandningen i en smord (med kokosfett eller smör) mugg som tål mikro.
Toppa med hallon och kör i mikron i 90 sekunder.

Mug Cake LCHF
Ett bra mellanmål för dig som är snål med kolhydraterna

1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl proteinpulver vanilj – jag valde utan sötning.
1/2 tsk bakpulver
Kokosfett eller smör att smörja muggen med
Cirka 10 blåbär

Blanda de torra ingredienserna, vispa ägget lätt, blanda ihop allting och rör i blåbären. Häll i en smord mugg och kör i mikro i 60-90 sekunder.

Frukostbröd
1 ägg
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
lite salt
ca 1/2 dl vatten (kokosmjölet kräver lite vatten)
Grädda i micron cirka 2 minuter.

Källa


Igår

20 graders skillnad under dagen! Det var nästan -9 på morgonen, och sen mitt på dagen, så hade någon sett att det var 11° varmt...
Iallafall så åkte jag till Carina, och vi tog en liten promenad. Sen åkte vi på junta hos Lena, och där bjöds det på semlor... som är så gott... men jag åt självklart inte :(
 

jobb ;-)

Idag var vi med när första spadtaget togs för HSBs punkthus. vi blev även bjuden på mat på Scandic (jag hade såklart egen mat med) och fick där höra lite om husbygget som ska vara klart om drygt ett år




Hemmagjorda bars

Lämpligt att ha:
 
ca 16 energibars med nötter
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 1 dl honung
  • 1 dl russin
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl tranbär
  • 3 äggvitor

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  3. Lägg i en stor skål.
  4. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  5. Mät upp honung, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpakärnor, tranbär och äggvitor i skålen och blanda runt till en tjock grynig smet.
  6. Bred ut på bakplåtspapper ca 30x40 cm regtangel på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  8. Ta ur plåten och skär energibarerna i lagom portionsbitar.
  9. Låt svalna.
  10. Förvara i lufttät burk. Du kan också slå in dem individuellt i folie.

onsdagmorgon

Det blev ett pass i cirkelgymmet nu på morgonen, så har redan tränat tre gånger denna vecka :-D
Har även insett att jag måste börja använda mina mindre träningskläder, då de andra är lite väl luftiga nu ;-)

Kesoplättar till mellanmål/frukost

2 port
½ kr salt
2 ägg
1 msk fiberhusk/dinkelmjöl, eller ca 2 msk havregryn?
ev lite vaniljpulver
250 g keso, 1 liten burk
 
Blanda keso och ägg, rör inte för mycket
Tillsätt mjöl eller husk, salt
Häll smeten i en het panna, men sänk värmen!
1 port ska vara ca 200 kcal, och vara mättande

Övningar

På Aftonbladet finns det en "sida" som heter Wellness, där finns det många enkla tips för träning, bl a detta tips:
 
Träning

En effektiv, och vanlig, övning för axlarna är just axelpress. Många sätter sig dock ner på rumpan när axlarna ska få sitt. Gör den stående med hantlar i stället och maximera!

En studie publicerad i The Journal of Strength and Conditioning visar att om du kör stående tränas musklerna på baksidan av axlarna 24 procent mer. Något som beror på att din balans utmanas och då kopplar du på mer muskler för att stabilisera.


Träffar Linda snart igen...

Linda kommer ju hem i påsk, men vi kände att vi ville gratta henne före dess iallafall, för trots allt är det ju en sen påsk. Men om man kollar så är det bara 2½ vecka tills dom kommer hem! Jenny har påsklov före påsken nu när hon går i Gävle, så får se om hon åker ner eller hur hon gör...
 

Linda 25 år!

Idag fyller hon år! Tänk vad tiden går fort!
 

RSS 2.0