Måndagkväll...
Kyckling med lime och ingefära
Det närmar sig...
Måndag
Resten av helgen...
Linköping
Surprise!!
Nöjd :)
i paketet...
tavlor
Hur stor är en knytnäve?
- Ta fram en ganska stor bunke
- Fyll den ända upp till kanten med vatten (precis innan det rinner över)
- Stoppa ner handen i bunken
- Du ska stoppa ner handen så långt så det är precis där handen slutar och armen börjar.
- Ta upp handen igen
- Fyll på bunken igen med ett decilitermått och mät hur mycket vatten du måste fylla i för att fylla upp till kanten igen
Mängden vatten som du behövde fylla på motsvarar hur stor din knytnäve är i deciliter.
För mig så är den knappt 3 dl stor, därför ska jag till varje måltid äta 9 dl frukt och grönt (3 dl * 3 knytnävar).
Det är otroligt mycket men det ger en bra fingervisning för hur mycket frukt och grönt man ska äta...
sommarväder i helgen?
Väntar på paket...
Snabba proteinfrallor
4 frallor
Ingredienser
- 1/2 dl grahamsmjöl
- 1 dl havregryn
- 1 tsk krossade linfrön
- 1 ägg
- 30 g vaniljprotein
- 70 g lättkvarg
Träning
Svårt att välja...
Kameraväska från Etsy!
ägg?
Köttfärs med pepparrot i ugn
Blåsigt - sugen att resa...
Sunwing Family Resorts
- Barn under 12 år äter gratis
- Gratis WiFi på hela hotellet
- Familjeanpassat boende
- Stora, barnvänliga pooler
- Spa, gym och SATS-klasser
- Aktiviteter och underhållning
- Lollo & Bernie på hotellet
- Skandinavisk barnklubb
- Play & Chat med PS3
- Restauranger och barer
- Smarta måltidspaket
- Direkt transfer och Easy Travel
- Ving service dygnet runt
- Prisvärda, bekväma tillval
- Rökfria hotell
Upptrappningen
Efter vecka 12 är det dags för upptrappningen från snabbt (bara måltidsersättning) till varierat (2 måltidsersättning + 2 mål mat). Itrim säger att man måste ha en lugn upptrappning och att det tar två veckor för kroppen att komma upp i varv igen efter att gått på sparlåga näringsmässigt.
Itrims råd vid upptrappning:
- Planera upptrappningen i god tid
- Se till att handla hem det som behövs för en bra start
- Börja heller upptrappningen i början av veckan än till helgen
- Var försiktigt och börja skonsamt
Dag 1-3 av upptrappningen ska man äta en måltid bestående av en handflata fisk eller fågel (undvik kött och ägg) och tre knytnävar grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär som gärna får vara kokta.
Rynkeby
... och sen då?
Fas 2: Förbättring (vecka 12-24)
Efter de första tolv veckorna kommer vi till förbättringsfasen, som fortsätter resten av första året. Nu får du hjälp med att bygga upp nya sunda och realistiska mat- och motionsvanor. Du fortsätter att träffa din viktminskningsgrupp varannan vecka och har individuell handledning och uppföljning med din hälsorådgivare.
Fas 3: Balansfasen (år två)
Efter det första året kan du välja att forsätta det andra året, den sk balansåret. Tio jämnt spridda gruppträffar samt fortsatt individuell handledning hjälper dig att bygga upp stabilitet kring dina nya mat- och motionsvanor. Allt för att din viktminskning ska vara stabil och bestående.
Motion
Vi rekommenderar att du motionerar på Itrim 2-3 ggr per vecka och gör vardagsmotion till en vana. Vi har en egen motionsanläggning som är speciellt utformad för att enkelt och säkert öka både kondition och styrka. Ett motionspass tar 30 minuter. Omklädningsrum och dusch finns på varje center.
kycklingsallad med quinoa
lunch på gång kycklingen som är kvar från fajitas dagen innan
salladen som är kvar
quinoa
morgonpromenad
Nötfärsröra med grönsaksfräs
1 portion, 296 kcal
Ingredienser
- 200 g zucchini
- 150 g champinjoner
- 1/2 vitlöksklyfta
- 100 g blandfärs
- 1 msk tomatpuré
- salt, peppar och chiliflakes
- 1/2 tomat
- Dela champinjonerna i mindre bitar och skiva zucchinin i stavar.
- Lägg svamp och grönsaker i en stekpanna, pressa över vitlöken och tillsätt färsen. Krydda med salt, peppar och chiliflakes och stek tills färsen är genomstekt.
- Rör ner tomatpurén och blanda runt ordentligt.
- Servera med en halv tomat.
Vecka 9, enligt Itrim
Itrim-programmet
Itrims viktminskningsprogram löper över två år och består av tre faser: viktminskningsfasen, förbättringsfasen och stabiliseringsfasen (år två).
Alla deltagare i Itrims viktminskningsprogram får en individuellt anpassad handlingsplan. Tillsammans med en personlig hälsorådgivare genomförs en inledande hälsoanalys och ett flertal regelbundna hälsouppföljningar i syfte att sätta upp mål och kontinuerligt följa upp dessa. Hälsouppföljningarna innefattar bland annat, överviktshistorik, mat- och motionsvanor, kroppsmätningar (vikt, midja och fettprocent) och mätning av blodtryck.
För att få gå Itrims viktminskningsprogram ska du ha fyllt 18 år och du får inte ha haft en diagnosticerad ätstörning. Är du gravid får du inte heller starta i Itrims viktminskningsprogram.
Fas 1: Viktminskning (vecka 1-12)
Viktminskningsfasen varar i tolv veckor, och fokus ligger på att bryta gamla vanor och att snabbt gå ner i vikt. Under viktminskningsfasen träffar du din hälsorådgivare för individuella samtal och deltar i gruppträffar varannan vecka. Beroende på din vikt, hälsa och förutsättningar i övrigt kommer du tillsammans med din hälsorådgivare överens om lämplig matsedel och träningsdos.
Itrims matsedlar:
- Rivstart
- Tre veckors snabb vikminskning, där du ersätter samtliga måltider med måltidsersättning (VLCD) för att bryta gamla vanor och för att få snabba resultat. Därefter går du över till någon av följande matsedlar:
- Snabbt
- Enbart måltidsersättning (LCD) under max nio veckor.
- Varierat
- En kombination av måltidsersättning och vanlig men fettsnål/fiberrik mat.
- Handfast - minus
- Vanlig men fettsnål/fiberrik mat.
Itrim har ett eget, kvalitetssäkrat sortiment måltidsersättningar vilka är godkända av Livsmedelsverket. När det kommer till vanlig mat rekommenderar vi fettsnål och fiberrik mat och använder oss av Itrims Handflatemetod som du kan läsa mer om här.
dresscode
Varannandagsväder...
nya jackan
Saftigt kolhydratsnålt bröd
Ingredienser
■1 1/2 dl krossade linfrön
■1 1/2 dl pumpafrön
■1 dl mandelmjöl
■1 dl krusklakli
■2 tsk brödkryddor
■1/2 tsk salt
■2 tsk bakpulver
■1 tsk honung
■200 g kvarg
■4 ägg
Sätt ugnen på 170 grader. Mixa ihop linfrön, pumpafrön, mandelmjöl och kruskakli till ett mjöl. Blanda i kryddor och bakpulver. Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Klä en brödform med bakplåtspapper och lägg i smeten. Baka i mitten av ugnen i 70-80 minuter.
Saftigt nötbröd med aprikoser
1 dl grovt rågmjöl
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
1 dl krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
1 dl grovt hackade valnötter
1 dl torkade hackade aprikoser
1 tsk salt
4 dl mild lättyoghurt
1. Sätt ugnen på 200°. Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke.
2. Fördela i muffinspanna så att det blir 12 bröd.
3. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Det går också att grädda brödet
i vanlig limpform, men kolla då med sticka att brödet är klart i mitten. Täck
ev. med folie på slutet så att det inte blir bränt.
Tips: Variera genom att tillsätta 1 dl lingon. Byt ut valnötterna mot cashewnötter
eller hasselnötter.
Trök
Snabbrätt med bulgur och grönsaker
shopping
Lite nytt
Veckosallad
4 portioner
Ingredienser
1 liter vitkål , finstrimlad
5 dl mörötter grovriven
0,5 st paprika röd strimlad
1 dl purjolök hackad
0,5 tsk svartpeppar
Vinägerblandningen
1 dl olja
1 dl vitvinsvinäge
1 dl vatten
0,5 dl socker eller mindre
1 tsk salt
1 tsk lime pressad
GÖR SÅ HÄR
1. Strimla vitkål. Grovriv morötter. Strimla paprika. Hacka purjolök. Blanda allt i en bunke med lock. Strö över med svartpeppar.
2. Vinägerblandningen. (valfri olja, rapsolja, solrosolja, matolja...) Blanda allt och koka upp. Häll den het över salladsblandningen. Tryck ihop salladen, så att så mycket som möjligt av salladen hamnar under vätskan.
3. Låt kallna och ställ den sedan i kylen. Om du har ett tättslutande lock så vänd bunken upp och ner någon gång då och då eller så får du röra om ibland.
4. Salladen är hållbar ganska länge.
i går
'inte nudda golv'
"Pizzasallad"
Tid: 20 minuter + ½ dygn i kylskåp
ca 4 portioner
Ingredienser:
•1 st (ca 7 dl strimlat) litet vitkålshuvud
•2 msk olivolja
•1.5 msk vitvinsvinäger
•0.5 tsk salt
•2 krm grovmalen svartpeppar
Utrustning som är bra att ha:
• mortel
• matberedare
Gör så här:
Strimla vitkålen. Detta kan göras med kniv för hand eller i matberedare. Om du gör för hand så är ett tips att använda en osthyvel.
Om du vill ha mjuk och saftig pizzasallad, som på en pizzeria gör då så här: Stöt vitkålen, gärna med en stöt (som man brukar använda i en mortel, se bild nedan). Eller också kan man "knåda" vitkålen med händerna.
Annat tips: Skålla först den rivna kålen, dvs häll hett vatten över vitkålen i ett durkslag och låt rinna av
Häll över olja, vinäger, salt och peppar och rör om. Smaka av. Tillsätt ev. mer av ovanstående ingredienser efter smak.
Låt stå i kylskåp, gärna ½ - 1 dygn innan servering, men minst 2 timmar.
matlåda
Veckan hittills...
Tonfisksallad med mathavre, senaps- och balsamicodressing samt mandel
2 tonfiskburkar i olja
3 dl mathavre
vatten enligt anvisningar på paketet
1/2 gurka, tärnad
2 avocado, mosade
6 små kvisttomater, klyftade
1 rödlök, finhackad
1 salladshuvud, plockat
3 msk dijonsenap
3 msk balsamico vinäger
3 msk rapsolja
1 dl mandel
Salt att smaksätta med
Gör så här
1. Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda balsamico och senap till dressingen, vispa i oljan sist, salta.
3. Blanda gurka, tomat, rödlök, avocado och sallad med den kokta mathavren samt lite av dressingen.
4. Häll bort oljan från tonfisken och vänd runt tonfisken i dressingen.
5. Läggg den på salladen och toppa med hackad mandel.
snö
Söndag
söndag
sol!
Teater
kul resa
fredag
Räkgryta med sparris
250 g grön och vit sparris
½ rödlök
½ dl matlagningsyoghurt, fetthalt 8%
1 dl vatten
½ fiskbuljongtärning
1 msk sweet chilisås
1 tsk flytande honung
½ färsk mango i tärningar eller 100 g frysta mangotärningar
150 g lyxräkor i lag
1 msk hackad dill
Gör så här:
1. Dela den gröna sparrisen. Skala och dela den vita sparrisen. Skala och skiva rödlöken.
2. Koka upp yoghurt, vatten, buljongtärning, sweet chilisås och honung. Lägg ner sparris, lök och mango. Låt sjuda någon minut.
3. Lägg ner räkorna och servera med hackad dill på toppen.
Ratatouille med kalkonbacon och örter
1/2 blomkål
1/2 aubergine
1/2 squash
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
100 g champinjoner
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 tsk torkade örter
400 g krossade tomater
1 dl hackade örter (basilika och persilja)
8 skivor kalkonbacon
1 tsk smör
Gör så här:
1. Skär blomkålen i buketter. Skär aubergine, squash och rödlök i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Dela champinjonerna.
2. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg ner alla grönsaker. Låt steka någon minut. Strö på salt, peppar, torkade örtkryddor.
3. Häll på krossade tomater och låt koka några minuter.
4. Strö på färska örter och servera med kalkonbacon som är stekt i smör någon minut.