Nyårsafton 2011 - Gott nytt år!

Så blev det nyårsafton. Jag och Lars-Åke ska åka till Östlunds i Segersta för att ringa in det nya året. Vet inte riktigt vad Johan och Linnea tänker hitta på. Jenny går iallafall till grannarna för att äta lax! Och sen till Tilda.
Gott nytt år!


Nyårsmiddag

Åt en nyårsmiddag med barnen innan alla splitras på sina håll.


Fotografering ute

Testade att fota ute med nya objektivet. Klockan var ca 15, solen hade gått ner, och då brukar det vara för mörkt för att få några bra bilder, men inte nu!31 december!

Så var det sista dagen på året! Solen skiner iallafall! Har varit ner och handlat lite smått

År 2011 - en återblick

Vad har hänt under 2011?

- Jenny tränade och tävlade Sessan
- Sessan blev skadad lagom till hästveckan
- Johan jobbade på Teleperformance i Söderhamn, men slutade när han kom in i skolan i Eksjö och flyttade dit
- Linda fick jobb på Skandiabanken i Linköping
- L-Å och jag åkte till Turkiet, Jenny bodde hos Anna och Peo och började hjälpa till mycket med småbarnen
- Min klasskompis Petra fick jobb på SBK! :)
- Jenny praoade hos Bergåkra i Simeå
- Johan fyllde 20 år!
 


Bilder från julafton!


Här kommer lite bilder!Lakko var lite reserverad först mot den stora skäggige mannen...

Slambilar suger!

Igår när vi skulle till ridskolan skulle sadelprovningen börja vid fem, men vi tänkte vara där ca kvart över fyra för att rida ordentligt, då det inte är så lätt att rida ute nu.

Jenny hade varit till Gävle, så när tåget kom till Bollnäs slutade jag med och vi var väl i Herte ca halv fyra. Då stod det en slambil på vägen mellan oss och stallet hos Kjell, så Jenny blev lite orolig att vi inte skulle hinna iväg - det är lugnt sa L-Å.

Jenny bytte om och gick till stallet, jag bytte också om, gjorde lite mackor att ta med till ridskolan då middagen skulle bli sen. Kvart i fyra stod slambilen fortfarande kvar, så L-Å tog vägen över åkern till transporten, kopplade på den och åkte till stallet, slambilen var fortfarande kvar...

För att få veta något gick jag och pratade med föraren, han hade kört sönder något så en till bil var på väg med något att laga med. Jag förklarade att vi var på väg till ridskolan och ville åka snart - jaha ungefär...
Ok då kändes det som att vi snart skulle kunna åka så Sessan lastades - och då kommer en till slambil inbackandes på vägen!

Eftersom ingen annan i familjen tydligen kan prata gick jag och mer eller mindre skällde ut de två förarna till bilarna - jaha ska du åka NU?...

Ca kvart över fyra åkte vi...
Men det gick bra ändå

Fredagkväll

Jenny är hos Matilda i Segersta, Johan och Linnea åkte ner och åt kinamat till middag så här blev det korv med bröd.
Nu är L-Å , Johan och Linnea på bandy så får vara hemma och ha det lugnt och skönt ett tag, tills Jenny ska hem!

Test av objektiv på ridskolan

Var på ridskolan i kväll, för att först rida lite inomhus, och sen prova olika sadlar som ett antal personer hade med och som kanske hade sadlar som inte passade. Vi vet vad vi söker, en lite smalare sadel, men testade att rida med pad och den blev ganska ok då, under tiden vi letar ny sadel.
Passade på att knäppa lite bilder med mitt nya objektiv, men hann inte så mycket då jag var nere under sadelprovningen. Är iallafall jättenöjd!

Första bilden knäppte jag med blixt, övriga utan (inställning P)Nytt objektiv

Kunde inte hålla mig...

NIKON 35MM F/1.8G AF-S DX.

En liten film

Lägger ut filmen när Jenny hoppar. Har inte hunnit fixa ljud, kanske blir en ny film med ljud någon gång!
Youtube

Arbete igen

Håhåjaja, snart på väg till jobbet, men jobbar bara idag och antagligen halva dan i morgon!
Och slutar tidigare idag för att åka till ridskolan...

Fika, fika, fika...

Idag har det fikats och fikats... Smörgåstårta, vanlig tårta och annat fikabröd. Tur man jobbar i morgon!

Johan 20 år!

Ja så kom då dagen alla väntat på (mest Johan kanske!) Johan fyllde äntligen 20!
Började som vanligt med fika på säng (ingen i sängen kunde dock fika då Lakko var med. Öppnande av presenter gick dock bra och kaffet dracks vid köksbordet.

Sen skulle vi köpa önskematen till lunch, och det blev inte kinamat!? Nä, kött skulle det vara.
Medans vi hämtade maten och handlade lite smått, skulle Johan få sig en ridtur på Sessan, detta var väldigt uppskattat (finns inga bilder då det rådde fotoförbud...) Men vacker var han iklädd grönrutiga ridbyxor, marinblå ridstrumpor med hästar på och så fick han låna ridstövlar av Peo!

Grattis Johan!

27/12 2011

Efter en jäktig lunch på Granberg (som vanligt) åkte vi till ridskolan för en hopplektion. Det var bra väder när vi åkte dit men när vi skulle hem, snöstorm... Men det blev inte så farligt

Lite bilder från filmJulklappar

Fick väl lite av varje, men dom mest minnesvärda måste ändå vara dessa som jag fick av Johan (vem annars?)

Det är alltså ett par tofflor för den som inte ser!
Och för den som inte vet så är det Svampbobs husdjur Gary

bildkälla

Så kom Dagmar...

Juldagskvällen började det blåsa ordentligt, då kom stormen "Dagmar". I Herte innebar det att strömmen försvann vid midnatt ungefär och kom tillbaka ett dygn senare... Alltså hela Annandagen var det strömlöst - inte kul! Jenny skulle ha varit på hoppträning men då stormade det fortfarande, och det var blankis överallt. Linda skulle åka hem till Linköping, så för att få något varmt att äta stektes potatis på braskaminen, och köttbullar och prinskorv värmdes också. Sen fanns det ju skinka och sill, och ris à la malta!

Jenny var mycket hos grannarna och hjälpte till med Tilda, som hade långtråkigt utan tv. L-Å och jag valde att åka på bio för att se "The girl with the dragon tatoo", kul att titta på den för att se hur mycket man såg av Segersta, som vissa delar spelades in i. Filmen var väl ganska bra, jämförde mycket med den svenska filmen, men dom var lika men ändå olika! Filmen var lång och när vi kom hem satt Jenny med massor av ljus tända och la pussel, som vi hade börjat med på juldagen. Det las färdigt vid midnatt, natten mot den 27, i ficklampans sken!

Vi bestämde att efter Johans födelsedag ska vi ta fram nästa pussel!


Lindas fina bilder!

Linda följde med ut när Jenny skulle rida i det fina vädret. Så det är hon som fotat!


Svårt att fota när det är så soligt, och när hästen inte riktigt är på humör för att stå still, men otroligt fina bilder, nu vet vi vart man kan ta "trolska" bilder!

Jenny <3 Sessan!Bilderna fotade av Linda!


Lakkos och Sessans julklapp

På julaftonsmorgonen ligger det ett varsit paket till barnen, så att de ska ha något att göra :) Även Lakko och Sessan hade paket där.

Lakko blev överlycklig när han fick något, jag sa varsågod så då smög han undan med sitt paket för att öppna det. Behövde dock lite hjälp.


Sessan provade sin julklapp på promenadenJulpromenader genom åren!

Så länge vi har haft häst hemma har vi nog tagit en promenad med dessa på julaftonen, innan lunchen! Har kanske inte fastnat på bild alla år...

Julafton 2010, svinkallt!

Julafton 2009, också kallt!

2007, inte så kallt, men Jenny var sjuk så det blev inga ridbilder


2006


24/12

Ja nu har vi varit på promenad och fått i oss jullunch, gröt och skinkmacka!Jenny och Maja på maskeradhoppning

2005 var Jenny med på en maskeradhoppning med Maja min Maja, vi hade haft henne då i knappt ett år och Jenny hade nog inte hoppat så mycket. Hoppbiten gick inte så bra , men hon fick första pris för utklädnaden!


Julafton!

Ja så kom julafton! Det ska bli skönt med lite ledigt, har ju tagit ledigt tisdag och onsdag till veckan så att man ska hinna känna sig lite ledig! Själva julafton är ju mest väntan och stök med lite av varje!
Igår kväll kom ialla fal barnen hem, ca halv elva, så resan hade gått bra. Men dom var lite hungrig när dom kom.
Jenny bara väntar, först på Linda och Johan och sen på att det ska bli julafton!

Dan före dan...

Jaha, en sista arbetsdag! Tänkte jobba halvdag, fixa några sista julklappar jag har väntat på, handla det sista och sen åka hem, för i morgon är det ju julafton!

I kväll någon gång kommer Linda och Johan, Linda jobbar så dom åker direkt efter att hon slutat. Och sen blir det en jul som vanligt!
Linda blir bara hemma de röda dagarna men johan stannar väl ca en vecka!

Hästägarmiddag

Igår onsdag var vi bjuden till Hemänges på middag, vi Eva med pojkvän och Anna och Peo. Maja tyckte att vi aldrig hade tid att träffas allihopa, och så är det väl. God mat blev vi bjuden på.
Sista april ska ju Eva och Patrik flytta till Herte, om allt går vägen, så då blir det lättare för Eva med Nicke!

Ostpaj

Denna paj åt jag första veckan på nya jobbet , dvs för drygt tre år sedan, då en arbetskamrat, Helena S, fyllde 60 år. Suveränt god var den!

Pajdeg förstås

2 ägg vispas 
2,5 dl grädde - vispad 
2 hg riven ost blandas i 
   curry efter smak och en liten dutt paprikapulver 
salt o vitpeppar

175 grader        


Lakko v/s Yoda

Lakko  


Kom häromdagen på vem Lakko liknar... Kan undra vem som är smartast ? ...
Bildkälla Lakko resp Yoda

20/12Ja min födelsedag firades med släkt och grannar i söndags, så i går blev det bara lite fika med den familj som är hemma.

Vi var i allafall till ridskolan, och där blev det lite roligt. Visste att en ridlärare, Majsan,  fyller samma dag, så grattade henne. Sitter även några föräldrar som tittar på sina barn som rider - det visar sig att även en pappa fyllde år! Och en annan mamma hade någon nära (vet ej om det var make eller barn) som även den fyllde år...

Vit jul?

Nu är det vitt ute ialla fall, hoppas det får vara kvar till jul! Förhoppningsvis kommer sopbilen idag, skull ha kommit förra onsdagen...

Knäck!Ja nu är knäcken gjord ialla fall! Det är fullt upp tisdag och onsdag så får se vad som ska göras på torsdag, som är dan före dan före dan...

Penny

Vår tredje katt.


Mosco´s Lakko

Mosco´s Lakko är vår hund som vi har haft i ca 1½ år. Han är en Svensk Lapphund och är född 14 april 2010. Vi hämtade honom strax efter skolavslutningen 2010 i Sundborn i Dalarna. Eftersom vi jobbar får han vara på Denice hunddagis varannan vecka, och där stortrivs han.
Det är en väldigt social och lättsam hund, och väldigt "pratig" av sig.
4:e advent!Ja nu närmar det sig! Denna dan har bestått av städning, tvättning och dukning då vi ska ha kalas nu på eftermiddagen.
Jenny sov borta så hon skulle ha hämtning på förmiddagen med. Och - det snöar!

Vecka 51


December 2011 Calendar Digital Stamp

Jaha vad händer vecka 51/vad ska göras innan jul?

måndag: lugnt...?
tisdag: födelsedag, ridskola...
onsdag: bjuden till Kjell och Maja direkt efter jobbet...
torsdag: Jenny ledig, knäckkokning? på kvällen, göra köttbullar?...
fredag: L-Å ledig, jag jobbar halvdag?, ta in och klä gran? Linda och Johan kommer - fast sent
lördag: JULAFTON! Linda och Johan här
söndag: JULDAN Linda och Johan här


Omelett med svampstuvning

4-6 personer, ugn 200°

1½ msk vetemjöl
6 dl mjölk
5 ägg
1 tsk salt

Svampstuvning:
ca 1 liter svamp , rensad eller
200 g svamp i bitar eller
200 g färska eller djupfrysta champinjoner
2 - 3 msk smör eller margarin
2½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 tsk soja , äkta
vitpeppar eller svartpeppar


(Dubbelsats är lagom att grädda i en långpanna 30x40 cm).

- Vispa ut mjölet i lite av mjölken till en slät redning.
- Koka upp resten av mjölken. Lyft kastrullen från värmen. Rör ner redningen.
- Koka upp igen och låt svalna av. (Om vetemjölet inte kokas med mjölken sjunker det till botten i omeletten.)
- Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.
- Häll smeten i en smord ugnssäker form.
- Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten stelnat, ca 25 min.


Lördag

Ja det är fullt upp! Håller på att baka min andra Lingonlimpa idag, det tog slut på ingredienser så måste åka och proviantera lite.
Imorse lades även sillen in, vanlig och äppelsill! Ska bli spännande och smaka den, den ser väldigt fräsh ut!
Jenny tog en långpromenad med Lakko, och så hade hon ridit när vi kom hem från stan.
Nu städas det och bäddas till de andra barnen som kommer hem till jul, svårt att hinna med till veckan, med jobb, ridning, födelsedag och så ta in granen och göra jul. Hjälp! Om en vecka är det jul!!

Fredagkväll!

Och här sitter jag, ensam... L-Å är på bandy och Jenny gick till grannAnna för att mysa med Tilda (Jenny har blivit som storasyster där i familjen!). Men det blev inte så långvarigt, hon tittade in som hastigast och talade om att hon skulle följa med Tilda på akuten, hon hade ont i magen...
Själv håller jag koll på bandyn för att se vilket humör maken är på när han kommer hem, än så länge leder Bollnäs...

Köttfärspaj

Denna paj hade L-Å gjort från någon matblogg, till fredagsmiddag, jättegod!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pajdegen
50 g rumstempererat smör/ margarin
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
1 tsk bakpulver

- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg.
- Kavla ut degen och klä in pajformen. Skär rent runt kanterna för snygg finish


Fyllning
500 g nötfärs
1 stor gul lök
½ l kantareller Tips! Konservburkarna på affären funkar oxå, ta 2 små.
2 vitlöksklyftor/ alt. vitlökspeppar
(valfria kryddor)
salt & peppar

Täcket
5 dl créme fraiche
2 dl riven ost, gärna lagrad

- Hacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen.
- Krydda efter smak och tillsätt kantarellerna mot slutet.
- Fördela i pajskalet.
- Bred créme fraichen över köttfärsblandningen och strö över den rivna osten.
- Grädda i mitten av ugnen tills allt är varmt och osten fått gyllenbrun färg. Ca 30 - 40 minuter
- Servera med en god sallad. MUMS!!!

Tips på alternativa smaksättningar!!!!

Gorgonzola - sprid ut ett par klickar under créme fraiche täcket
Chili - gör köttfärsen hot med lite chili, hur gott som helst
Tacos - varför inte slänga i en påse tacomix så är tacopajen klar

Den här pajdegen tillsammans med idén om ett "täcke" funkar till vilka ingredienser som helst; kyckling-, tonfisk-, kassler- broccoli- eller grönsakspaj. Bara fantasin sätter gränser. "Täcket" i sig går ju också att smaksätta...curry, paprika, chili, dill...osv.


"Historien om en ko"

Även denna berättelse kommer från Rix morgonzoo... Denna berättelse sägs vara en skoluppgift som en elev lämnat in


Historien om en ko!

Kon är ett husdjur... men den går också utanför huset. Och den lever
oftast på landet, men den kommer också till stan, men bara när den skall
dö. Men det bestämmer den inte själv. Kon har sju sidor... Den översta
sidan - Den nedersta sidan - Den första sidan - Den bakersta sidan - Den
ene sidan - Den andra sidan... och den invändiga sidan.

På den främsta sidan sitter huvudet... och det är därför att hornen
skall ha något att sitta fast på. Hornen är av horn och är bara till
prydnad. De kan inte röra på sig, men det kan öronen. De sitter vid
sidan av hornen. Kon har två hål i huvudet. De kallas ko-ögon. Kons mun
kallas mule. Det är nog för att de säger muuhh.

På bakersta sidan sitter svansen... Den används till att jaga bort
flugor med, så att de inte faller ner i mjölken och drunknar.
På den översta sidan - och den ena sidan, är det bara hår. Det heter
ko-hår och har alltid samma färg som kon.
Färgen till kon heter kulör.

Den nedersta sidan är viktigast för där hänger mjölken. Och när man
öppnar kranen så rinner mjölken ut.
När det åskar så blir mjölken sur... men hur det går till har jag inte
lärt mig ännu.

Kon har fyra fötter... de heter kofot. De kan också användas till att
dra ut spikar med.
Kon äter så mycket, men när den gör det äter den alltid två gånger. De
feta korna gör gräddmjölk.
När kon har dålig mage gör den ost. I osten är det hål. Men hur den gör
hålen har jag inte lärt mig ännu.

Kon luktar gott... Vi kan lukta den på långt avstånd. Kons valpar heter
kalvar. Kalvens pappa heter oxe, det gör kons man också.
Oxen gör inte mjölk och är därför inte ett däggdjur.

Den som kommer och hämtar kon när den blir gammal heter ko-fångare.
Den sitter ofta längst fram på bilen.
Så slaktas kon och man häller mjölken i pappkartonger som vi kan köpa i butiken.
Kons fyra ben skickas till snickaren. Det kallas återvinning.

Som ni ser är kon ett nyttigt djur. Därför gillar jag kon väldigt
mycket.

Äppelsill (igen)

Hittade även ett annat recept som kan vara värt att testa!

Äppelsill

1 burk 5-minuterssill, 420 gr
2 st äpplen
½ dl persilja, fint hackad
1 st purjolök, 8 cm bit fint hackad
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2,5 msk koncentrerad äppeljuice
salt och svartpeppar

Till garnering:
1 st rött äpple, fint hackad
dill eller gräslök


- Låt sillbitarna rinna av i ett durkslag. Finhacka äpplen, persilja och purjolök. Blanda samman med creme fraiche och majonäs. Smaka av med äppeljuice, salt och svartpeppar
- Dela sillbitarna och blanda ner i såsen. Låt stå ett dygn
- Lägg upp i snapsglas och garnera med fint hackat äpple, dill eller gräslök

Det överstrykna kan man göra om sillen ska serveras försig

Lassas backe

Ja nu var det dags igen! L-Å ropade från köket - det är en bil i diket. Och mycket riktigt så kommer dom inte upp för backen till Lassa. Med hjälp så kunde bilen backa ner och köra in på åkern och parkera där. Detta händer varje år...
Värst var det väl för ca 10 år sedan då en bil med hästtransport inte tog sig upp och det gick så illa så att transporten välte, med två hästar i. Men det gick bra för alla parter!

"En katts dagbok"

Även denna har man hört på Rix morgonzoo...

Kattens dagbok
783: e dagen i fångenskap…
Mina kidnappare fortsätter att tortera mig med bisarra dinglande saker. De frossar i färskt kött medan jag tvingas leva på torrfoder och slemmig burkmat.
Det enda som håller mig igång är hoppet att jag en dag ska lyckas rymma, och den milda tillfredsställelse jag får av att klösa på möblerna. Imorgon ska jag eventuellt äta ännu en krukväxt.

Idag misslyckades jag än en gång med att döda mina kidnappare genom att försöka fälla dem med min kropp.
Jag borde kanske försöka vid toppen av trapporna. I ett försök att sätta mina förtryckare ur balans, framtvingade jag en hårboll i deras favoritfåtölj. Kom ihåg: lägg en på deras säng.

Fångade en mus som jag bet huvudet av. Lade den huvudlösa kroppen vid
dörren som ett tecken till mina kidnappare om vad jag är kapabel till, så att de ska gå runt i ständig skräck.
Bemötandet jag fick var en massa klappar, kramar och gullande om vilken duktig kissemiss jag är. Saker och ting går inte som planerat.

På kvällen dök deras kumpaner upp för någon sorts sammankomst.
Jag blev placerad i isolering under mötet, men jag kunde känna doften av deras mat och höra brottstycken från deras kriminella planer.
Tydligen var jag inlåst på grund av min kraftfulla förmåga att framkalla något de refererade till som ”allergi”.
Jag måste komma underfund med vad detta är så att jag kan använda det till min fördel.

De andra internerna smörar för våra fångvaktare och jag vågar inte anförtro mig till någon av dem inför risken att någon tjallar.
Hunden släpps regelbundet ur sina bojor men återvänder frivilligt. Han är uppenbarligen efterbliven.
Fågeln däremot ger intryck av att vara en informatör. Han pratar med våra kidnappare regelbundet, och jag är övertygad om att han rapporterar vartenda steg jag tar.
Tack vare sin placering i metallrummet är han för tillfället i säkerhet.

Men jag kan vänta.
Det är bara en tidsfråga innan mina planer infrias…


Äppelsill

Vi åt jultallrik på jobbet häromdan med Miljö- och byggnämnden, och pratade lite sill. Kom då ihåg när vi sist åkte på en Ålandsbåt och åt av deras underbara äppelsill! Har länge tänkt leta reda på något recept, och har nu hittat ett!

Äppelsill

Lag
1 dl ättika, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 st lagerblad

1 dl finstrimlad purjolök, det gröna
3 st urvattnade sillfiléer
4 st äpplen (Ingrid marie), i tunna skivor
20 st svartpepparkorn

Koka ihop ättika, socker, vatten, pepparkorn och lagerbladet. Låt svalna.

- Häll över lagen i en burk. Varva med fint strimlad purjolök, sill, äppelskivor och svartpepparkorn. Låt stå i minst 5 timmar.


Mazarinkaka

4 ägg
6 dl socker  röres ihop

4 hg smält smör
3 dl mjölk
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dr bittermandelolja
7 dl mjöl

Gräddas längst ner, 175°, ca 30 min

Glasyr
90 gr smör
4 ½ dl florsocker
3,75 tsk vaniljsocker
4 ½ msk hett kaffe
(cocos uppepå)


Läst en fotoblogg

Ännu ett bra inlägg av Karin Warnmark. Jag blir så sugen på att fota!

Sopor...

Man kan undra när sopbilen vågar komma så här i halkan...

"En hunds dagbok"

Hört denna berättelse på Rix morgonzoo några gånger, den är så bra! Så är dom, hundarna!!

En hunds dagbok

07.00 - Tjohoo, en promenad. Det är det bästa som finns!
08.00 - Tjohoo, hundmat. Det är det bästa som finns!
09.00 - Tjohoo, ungarna är uppe. Det är det bästa som finns!
12.00 - Tjohoo, leka i trädgården. Det är det bästa som finns!
14.00 - Tjohoo, åka bilen. Det är det bästa som finns!
15.00 - Tjohoo, ungarna kommer hem. Det är det bästa som finns!
16.00 - Tjohoo, leka med en boll. Det är det bästa som finns!
17.00 - Tjohoo, matte och husse kommer hem. Det är det bästa som finns!
18.00 - Tjohoo, hundmat. Det är det bästa som finns!
20.00 - Tjohoo, bli kliad på magen i soffan. Det är det bästa som finns!
22.00 - Tjohoo, sova i mattes och husses säng. Det är det bästa som finns!


Halt väglag!

Blev ingen ridskola igår. Blankis på vägarna och regn, kändes som den lilla sanden som fanns försvann... Och varken Jenny eller jag var riktigt sugen på att åka så vi blev hemma. Jenny red i paddocken i stället, verkar gå bra att rida där nu.
I morse när hästarna skulle ut kändes det bra att både jag och Sessan hade broddar :) Men Kjell och de övriga hästarna bara gled omkring...

Kanelstänger

200 gr smör
1½ dl socker
1 äggula
5 dl mjöl

1 äggvita
kanel och socker

- Rör socker och smör
- Tillsätt äggulan och så mycket mjöl så det blir en smidig deg
- Rulla längder, pensla med äggvita och strö över kanel/socker
- Skär i bitar
- Grädda i 175° 8- 10 minuter


Hästskokakor

2 hg margarin                                                        ca 45-50 st
2 dl socker
1½ msk sirap
½ tsk kardemumma
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
5 3/4 dl mjöl

- Blanda bikarbonaten i lite kjummet vatten (ca 1 msk)
- Blanda övriga ingredienser, och ha i bikarbonaten
- Forma degen till längder, fingertjocka. Skär dom ca 7 cm långa, sedan man plattat till längderna med en gaffel
- Forma till en hästsko, och lägg med stekspade kakan på plåten
- Grädda i 200° ca 7 minuter

13 december 2011

Ja nu är det lucia! Härligt och hemskt! Vart tar tiden vägen? När barnen var små fick man vara med på alla möjliga luciafiranden - men sen blev det slut med det. "Tur" man har ett jobb där man får titta på lucia: först kommer Bollnäs lucia före åtta och halv tio kommer barn från en förskola och sjunger - så man känner att snart är det jul!

Fotobloggar

Sitter och läser några fotobloggar och försöker lära mig något , så jag kan ta lite fina bilder! Det lyckas någon gång nu med, sisådär 1 gång på 50...?
Karin Warnmarks blogg läser jag då och då, och hon tipsar om Nevnarien.
Några bilder som ganska ok
Bakat!

Nu känner jag mig ganska nöjd! Fyra sorters kakor blev det! Brysselkex, hästskokakor, kanelstänger och cocostoppar! Det plus lussebullar och pepparkakor ska väl räcka över några kalas och jul (bakar väl nougatkakor på beställning någon gång när jag har lust och tid!)

3:e advent

Julen närmar sig med stormsteg!


Soligt och fint väder! Skulle gå ut och fota lite, men fick en blöt nos på linsen så det blev inte så många kort! Går in och bakar istället!


Sett på tv

Lördag morgon, regndis ute. Efter att hästarna fått gått ut gick jag hem och la mig och tittade på tv, råkade då knäppa på filmen "Dreamer: inspired by a True Story"
Om någon timme ska vi gå till grannarna och fika, Anna fyller år. Vid tretiden kommer Jenny hem, hon har varit på läger i Dalarna sedan i torsdags em

Fototips 4Tips från Johanna Syrén

Pixbox

Pixbox är tillbaka!

Fototips 3Tips från Johanna Syrén

Sitter på jobbet...

Är kvar på jobbet för snart ska vi på planavdelningen åka till Rengsjö för att ha en "medborgardialog" , vi ska göra en ortsanalys över Rengsjö, som är början på en ny översiktsplan för Bollnäs kommun.

Födelsedagspresent i förtid

Nu sitter jag och leker med min nya mobil som jag har fått i födelsedagspresent i förtid
Fototips 2Tips från Johanna Syrén

Jennys hästar och deras kompisar del 2

Jennys ponny Maja min Maja och Lindas Raptime var vänner, men inte bästisar


Jennys ponny Moflos Freeze (Pysen) var bra kompis med Raptime
Pysen var även kompis med en ponny i grannbyn, Yria, som Jennys kompis Saga redÄppelkaka

Ett recept jag inte testat ännu...

4-5 äpplen
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl mjöl
2 dl socker
½ dl grädde
½ dl sirap
½ tsk bakpulver
1 msk riven färsk ingefära

- Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form
- Smält smöret i en inte allt för liten kastrull, och rör sedan ner övriga ingredienserna
- Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° ca25 minuter

Serveras med matlagningsyoghurt kryddad med lite kanel, vanilj och flytande honung

Ny väska?

Något jag skulle behöva är en ny handväska, som är lite "smartare". För den jag har nu måste vara magisk - det får plats väldigt mycket men allt försvinner!

Huvudvärk...

Haft mer eller mindre ont i huvudet i snart en vecka, hoppas det släpper snart

Fototips 1Tips från Johanna Syrén


Pannband

Skulle vilja köpa något ovanligt pannband till ponnyn...
det här eller kanske det här... (Båda från kyroridinggear.com)
Men dottern säger väl nej som vanligt!

Jennys hästar och deras kompisar

Jenny och en flicka, Matilda från Segersta, träffades på ridskolan för ca 5-6 år sedan och blev vänner. 

Jennys ponny Maja min Maja var kompis med Matildas ponny Pricken
 
(Maja har exemtäcke på sig)

Sedan skaffade vi Pysen (Moflos Freeze) som också blev kompis med PrickenSen skaffade Matilda sin cponny Spot Flight


Sen köpte vi Zachramento


Och sen köpte vi Princess RaindropMajas sill

1 burk matjessill, 200 g
2 msk hackad lök
1 msk klippt dill

Lag:
2 msk ättikssprit
2 msk olja
3/4 dl socker
Låt koka ihop och sedan svalna

1 dl krossad tomat
½ tsk krossad kryddpeppar
½ tsk krossad svartpeppar 

Blandas ihop, lägg i sillen sist

Bumble Bee

Lindas första ponny, bponnyn BeeSkoning


Lillans sill

I burk inläggningssill

Blanda:
1 dl majonäs
1 dl creme fraise
½ dl sillspad
2 msk kaviar
½ tsk citronpeppar
1 tsk socker
1 msk chilisås

Tillsätt:
1 dm hackad purjo
½ hackad röd lök
hackad dill
och SILLEN

Toppa med:
svartpeppar

Fotografering

Ja det blev inte så mycket fotande: städade, tvättade och kastade in ved istället. Men testade lite iallafall

lång slutartid (1/20) , ingen taklampa på


kort slutartid (1/160), ingen taklampa på


lång slutartid, lite taklampa på


lång slutartid, taklampa på

Vet inte vilken av de sista två som blev bäst?

Ps, har editerat i texten, nöjd nu?

2:a advent

Jaha, det blev en lugn dag - det blev ingen pay n jump. Så Jenny stannade kvar i Kilafors i går när det inte blev någon hoppning.
Solen skiner i alla fall så jag kanske går ut och foter lite!

Porterstek

ca 1½ kg benfritt nötkött
1 flaska porter
½-1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 sv. pepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Bryn köttet runt om. Häll över övriga ingredienser och låt puttra i en gryta, ca 2 timmar eller tills köttet är klart. Ta sen upp steken och sila skyn som blev kvar.

Sås:
8 dl sky
5 msk mjöl
2 dl grädde

koka upp och vispa ner mjöl, eller blanda mjöl med vätska och rör ned

Lördag 3 december

Skjutsade Jenny på dressyrträning i morse på ridskolan, Jenny Harrysson hade träningen. Jättebra med privatträning!

Bild från i somras

När vi kom hem bytte vi om och åkte och grattade Julia i Alfta som fyllde år i går. Hon skulle på badkalas på eftermiddan så vi hann bara vara där litegrann, men hon blev firad i alla fall!

När vi åkte hem kom det snöblandat regn, så nu är det moddigt ute...

Svårt att få det att stämma...

Lars-Åkes kusin fyllde år i september. Hon har två barn, och vi har Jenny hemma. Det betyder att det är fullt med aktiviteter för vuxna och barn, så i november blev hon grattad av Jenny och L-Å då vi skulle åkt dit en lördag, men jag var i Gävle och blev försenad därifrån.
Nu fyller dottern Julia år och det verkar vara svårt att få till det nu med...

Inga bilder...

Bilder som jag har tagit från min pixbox har försvunnit på bloggen, typiskt...
Ialla fall så är jag hemma och vänder nu, det var vackert i Stockholm med all julbelysning på stan! Får titta på det i Gävle i morgon!
(Vet ni vad keso är? Köttfärs gjord på mumintroll... :) )

Halva veckan har gått

Ja, dagarna bara rullar på... Igår var första hopplektionen för Jenny och Sessan på länge, sen tidigt i höstas. Sessan blev halt i somras och då valde vi att stå över hoppningen ett tag.
Nu är jag på väg till Stocholm med några arbetskamrater på ett användarmöte för ArcCadastre. Imorgon är det ArcCadastrekurs i Gävle. På den lediga lördagen har det smygit sig in en dressyrträning, och sen hoppning i Simeå - och sen ny vecka!

RSS 2.0