Adventsbulle med allt
35 minuter + 2 tim 15 min jästid
Ingredienser
12 bitar- 25 g jäst
- 2,5 dl rumsvarm mjölk
- 0,5 g saffran
- 0,5 tsk salt
- 0,75 dl strösocker
- 1 ägg
- 50 g rumsvarmt smör
- 8 dl vetemjöl + till bakbordet
- 1 ägg till pensling
- 2 msk rörsocker
Fyllning:
- 125 g rumsvarmt smör
- 75 g grovhackade pecannötter
- 1 dl russin, gärna gula
- 1 msk kanel
- 0,75 dl ljus sirap
Sockerlag:
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl vatten
Gör så här
- Ugn: 200º
- 35 minuter + 2 tim 15 min jästid
Smula jäst i en bunke. Tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen. Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten av mjölken. Klicka i smöret och häll ner lite mjöl i taget och arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från kanterna. Jäs under bakduk eller plastfolie till ungefär dubbel storlek, ca 1,5 timme.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform/plåt, ca 25 x 35 cm. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 25 x 50 cm.
Fyllning
Fördela fyllningen ovanpå och rulla ihop från långsidan. Skär ca 15 bitar, ca 3 cm bitar tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp och 1 cm mellanrum i ugnsformen. Täck med bakduk och låt jäsa 45 min.
Sätt ugnen på 200°. Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över rörsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 min.
Sockerlag
Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade bullarna med lagen medan de fortfarande ligger i formen.