Köttfärslåda

Recept från Expressen

Recept för fyra portioner

Köttfärslåda

500g nötfärs
2 st rårivna potatisar
1 gullök finhackad
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond eller köttbuljong utlöst i 1 dl kokhet vatten
1 st ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
Salt och peppar efter smak

Gräddsås:

3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 st köttbuljongtärningar eller 2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja eller colorit
2 msk lingonsylt eller svartvinbärsgelé
2 msk majsstärkelse utlöst i 1 dl kallt vatten
Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Köttfärslåda:

Rör ihop grädde tillsammans med alla kryddor och ägg till en jämn smet. Häll därefter i nötfärsblandningen tillsammans med råriven potatis. Stek lök tills den mjuknat upp och häll den över nörfärsblandningen. Rör ihop allt tills allt har fördelats jämnt.

Lägg färsblandningen i en ugnssäker form och platta ut den med hjälp av  handflatan.

Tillaga köttfärslådan i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter.

Gräddsås:

Koka ihop alla ingredienser förutom majsstärkelse blandningen och lingonsylt i en kastrull under omrörning. När såsen har kokat upp så skam majsstärkelsen hällas i under konstant omrörning tills såsen tjocknat. Häll sist i lingonsylt och smaka av med mera salt och peppar om de behövs.

Tips!! För ännu godare smak så kan man hälla i skyn från köttfärslådan över såsen (saften som kommer ut från köttet när man tillagat den).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0