Recept från Expressen
Recept för fyra portioner
Köttfärslåda
500g nötfärs
2 st rårivna potatisar
1 gullök finhackad
1 msk dijonsenap
1 msk kalvfond eller köttbuljong utlöst i 1 dl kokhet vatten
1 st ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
Salt och peppar efter smak
Gräddsås:
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 st köttbuljongtärningar eller 2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja eller colorit
2 msk lingonsylt eller svartvinbärsgelé
2 msk majsstärkelse utlöst i 1 dl kallt vatten
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
Köttfärslåda:
Rör ihop grädde tillsammans med alla kryddor och ägg till en jämn smet. Häll därefter i nötfärsblandningen tillsammans med råriven potatis. Stek lök tills den mjuknat upp och häll den över nörfärsblandningen. Rör ihop allt tills allt har fördelats jämnt.
Lägg färsblandningen i en ugnssäker form och platta ut den med hjälp av handflatan.
Tillaga köttfärslådan i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter.
Gräddsås:
Koka ihop alla ingredienser förutom majsstärkelse blandningen och lingonsylt i en kastrull under omrörning. När såsen har kokat upp så skam majsstärkelsen hällas i under konstant omrörning tills såsen tjocknat. Häll sist i lingonsylt och smaka av med mera salt och peppar om de behövs.
Tips!! För ännu godare smak så kan man hälla i skyn från köttfärslådan över såsen (saften som kommer ut från köttet när man tillagat den).