Zucchinilasagne med keso
Minst lika god som vanlig lasagne, men med zucchini i stället för lasagneplattor.
2 portioner
Köttfärssås:
250 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
150 g rotselleri
1 palsternacka
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater, à 400 g
2 msk strimlad färsk basilika eller 2 tsk torkad
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1–2 tsk sambal oelek
Mellanlager:
1–2 zucchini eller lasagneplattor av fullkorn
250 g mager keso
grönsallad
ev. basilika till garnering
1. Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka eller riv lök, vitlök, morot, rotselleri och palsternacka. Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs lök, palsternacka, rotselleri, morot och köttfärs. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt, peppar och sambal oelek. Koka på svag värme i cirka 20 minuter.
2. Hyvla zucchini med osthyvel till tunna breda skivor. Smörj en ugnsfast form, täck botten med köttfärssås, lägg på zucchini eller lasagneplattor och ett lager keso. Upprepa tre gånger och avsluta med ett lager keso.
3. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15–20 minuter eller tills lasagneplattorna mjuknat. Lägg på folie om ytan riskerar att bli bränd. Garnera gärna med basilika.
Källa: Itrim.se